Фолклорен ансамбъл „Родопа“ е създаден през 1960 година и до ден днешен продължава да бъде пазител на българщината и ценностите на родния фолклор. Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий” – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и Танцови Дейци.

През последните 10 години ансамбълът бележи голям възход и заслужено печели приза Ансамбъл на годината и Постановка на годината с музикално-танцовия спектакъл „НЕВЯСТАТА“, който беше представен почти в цяла България, в зала 1 на НДК и на Роженските поляни. Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа". Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла.

„ЧАН ДО ЧАНА, ПЕСЕН ДО ПЕСЕН” е тематично заглавие от репертоара на ансамбъл „Родопа”. Представена в няколко града на България, концертната изява на трите формации – хор, оркестър и танцов състав, е убедителна и въздействаща. Върху фона на най-прочутите песни, свирни и хороводни стъпки, почерпени от автентичното богатство на родопския етнос, е прокарана стара, колкото древното време „сюжетна линия”: съпротивата на бащиния авторитет към „севдата” на женското чедо, дръзнало да залюби „неподходяща” изгора, несъответстваща на бащините критерии за богатство и материален просперитет.

            През изминалата година ансамбъл „Родопа“ стартира национално турне „КОСМИЧЕСКАТА ВАЛЯ БАЛКАНСКА“ с юбилеен мултимедиен концерт-спектакъл, който беше представен в големите градове на България.

            Най-новият проект на ансамбъл „Родопа“ е трилогията „ИЗТЪРВАНИ РИТМИ“, която включва три спектакъла, преплитащи различни жанрове в съвременно представяне на фолклора. Трилогията е определяна като стъпка към фолклорен мюзикъл. С мултимедийни изразни средства са включени образи от творби на известни български художници. На сцената се рисуват с танц и ритми знакови платна на Владимир Димитров - Майстора, Александър Жендов и други картини на наши велики творци, като чрез родопска фолклорна атмосфера ансамбълът пресъздава вечната борба между Доброто и Злото.

Всички концерт и спектакли се реализират с помощта на огромна мултимедия и мултимедиен екран, които създават мултимедийна сценография. По този начин Фолклорен ансамбъл „Родопа“ поставя началото на нов начин на представяне на българския фолклор и изкуство.